ČUDESNA ŠUMA

Predstava je nastala po knjizi Katarine Ralić, „Čudesna šuma“. Kroz priču iz slovenske mitologije, a koristeći kao dominantan izraz teatar senki, uz čudesan spoj svetla, senke i bajkovite, nežne naracije, na izuzetno maštovit i prijemčiv način, približava deci čudesni svet stvarnih i mitskih bića prirode a posebno šume i vode.

Posebno komponovana muzika, scenografija i izuzetno bogat i maštovit kostim pripovedača ( Majka Priroda ), uvode decu u svet teatra

na poseban način, koji će ostaviti na njih utisak koji će pamtiti i prepričavati.

U predstavi igra četvoro glumaca – Miroljub Turajlija, Valentina Pavličić ( članovi ansambla Pozorišta na Terazijama), Marko Marković i Maja Nikolić ( afirmisani glumci, igraju na nekoliko beogradskih pozorišnih scena, u popularnim TV serijama ). Svi glumci imaju dugugodišnje iskustvo u sinhronizaciji crtanih filmova, serija i velikih bioskopskih produkcija.

Tekst- Katarina Ralić

Režija- Valentina Pavličić

Scenografija- Ana Hucak

Lutke-senke- Marija Momić

Muzika – Aleksandar Srebrić 

Radnja priče smeštena je pre više hiljada godina, u vreme starih Slovena i njihovih drevnih verovanja.

Bio jedan kralj koji se zvao Velizar. Imao je četvoro dece: sinove Dragaša, Gavrila, Zvezdana i princezu Pavu. Kad kralj odluči da izgradi put kroz šumu, njegova odluka uznemiriće sve podanike kraljevstva, ali i životinje, mitska bića i stvorenja, pa čak i kralja šume: gospodara Velesa. Veles, da bi kaznio kralja, pošalje svoje sluge-vukove da začaraju princezu i pretvore je u vučicu. Prinčevi kreću u potragu za princezom, kroz neprohodnu šumu, koja, uvređena nastoji da ih zbuni i očita im lekciju. Susret sa stvorenjima iz šume: vilom, aždajom, drekavcima, džinovima i drugim, zauvek će ih promeniti. Kralj Velizar, uspeva da proguta svoj ponos, i pođe za svojom decom. I tamo, na čarobnom mestu, u srcu šume, spoznaje pravu istinu o Prirodi i samom sebi.

Piščeva eksplikacija:

Priča o Čudesnoj šumi je priča o vraćanju Prirodi. O življenju u skladu sa Prirodom, koja nije nešto van nas samih već deo svih nas. O vraćanju našim korenima, slovenskim mitovima, o značaju svih nas koji svojim ličnim angažovanjem i pravednim odlukama menjamo svet. Ovo je topla priča o roditeljstvu, o strahovima, o braći i sestrama, o ljubavi. Sva stvorenja i svi likovi u Čudesnoj šumi su opravdani, i nikada nisu u potpunosti zli. Čak i jedini pravi negativac u priči, otelotvoren u Besu je samo emocija koja nas nekad obuzme, a za koju smo u velikoj meri sami krivi. Čudesna šuma treba da edukuje, da zabavi, da skrene pažnju na najdivnije stvari kojima smo okruženi, a da to nekad i nismo svesni. Hirovita odluka kralja da izgradi put kroz šumu je samo povod svih drugih dešavanja, i Priroda mora da brani. Uprkos svim nedaćama, ona je milosrdna, spremna da nas zagrli čak i kada je toliko povredimo i toliko toga joj oduzmemo. Ona je majka svih nas. Snaga istine i sinergije šumskih stvorenja i ljudi je njen jedini put ka obnovi.

Scroll to Top