DEVOJČICA SA ŠIBICAMA

PO BAJCI HANSA KRISTIJANA ANDERSENA

Dramaturški obradila – Olivera Stamenković

Režija, scenografija I kostim – Valentina Pavličić

Likovna obrada scenografije – Lazar Satmari I Vesna Miličević – Čvorović

Kamera I montaža – Studio JumbCut

Muzika – Marko Nikolić

Igraju:

Glas pripovedača – Feđa Stojanović

Devojčica – Jelena Stojiljković

Majka I Baka – Ana Korać

Tehničko vođstvo – Rastko Savić, Bojan Gavrilović

Ova dobro poznata Andersenova bajka ne tako često, čak veoma retko izvodjena na našim pozorišnim scenama, moguće zbog činjenice da “ima tužan kraj”, kako bi to deca rekla, pročitana u današnje vreme, naprosto vrvi od tema koje duboko dotiču ovu generaciju roditelja, decu I društvo uopšte.

U predstavi je kroz multimedijalan pristup scenografsko – scenskim rešenjima osim kao umetnički kvalitet, je omogućeno gluvoj I nagluvoj I slepoj I slabovidoj deci da prate predstavu, zajedno sa svojim vršnjacima kao deo procesa inkluzije.

Osim filmskih projekcija i pokretnih senki, na delovima scenografije tokom predstave “teče” tekst bajke, za decu koja znaju da čitaju a zbog oštećenja sluha nisu u mogućnosti da čuju glas naratora I muziku. On se emituje u “segmentima”, kako ne bi remetio dečiju pažnju ka radnji koja se dešava na sceni.

Čitava bajka kroz pripovedanje naratora se čuje iz off-a, tako da uz muziku predstave to daje mogućnost da predstavu prate I deca sa oštećenjem vida,ali I mali koji ne znaju da čitaju.

Uz originalno komponovanu muziku I posebne audio – vizuelne efekte deca će imati priliku da vide predstavu neuobičajenog izraza za naše pozorišne prilike, predstavu koja pripada budućnosti teatra.

O PREDSTAVI SU REKLI:

Odavno se spremam da jedne nedelje odem na predstavu Pozorišta “Čarapa”, pa me uvek nešto spreči. Ali, kada su me pozvali na premijeru poznate Andersenove bajke “Devojčica sa šibicama”, otišla sam… Roditelji, nađite vremena da sa svojom decom pogledate ovu bajku, a stignite da je pred spavanje i pročitate ili ispričate, tako ih učite životu.

Vaša Donka Špiček

Pozorište “Čarapa” je svojom predstavom “Devojčica sa šibicama” našlo najsuptilniji način da deci govori o ozbiljnim temama kao što su glad, nesreća i odlazak sa ovoga sveta. Pozorište “Čarapa” zapravo ovom vanserijskom predstavom nežno ne prezaštićuje decu, uvodi ih nekoliko koraka u svet odraslih i uči empatiji. Kao kontrateg ozbiljnosti tema u “Devojčici sa šibicama” stoji toplina i raskoš koju dobijate kroz vizuelnu i muzičku maštovitost autorskog tima. Jelena Stojiljković, Ana Korać i Feđa Stojanović su glumci koji će vas kroz ovu predstavu direktno dotaći u srce.

PRAZNIK ZA DUŠU – to je “Devojčica sa šibicama” pozorišta “Čarapa”! Ne propustite!

Ana Radivojević Zdravković

mama sedmogodišnjeg dečaka

glumica i reditelj

Scroll to Top